Skjeløyd etter 3D-film


Jørn Lang

I november kunne vi lese om seksåringen Julian som hadde kraftig skjeling etter å ha vært på 3D-kino i Honningsvåg. Oppslaget fra NRK Nord-Norge ble videreformidlet i stor stil i innland og utland, inklusive på NRK Dagsrevyen med henvisning til nettoppslaget. Spørsmålet er om Julian har begynt å skjele på grunn av 3D-filmen, eller om han hadde problemer med synet fra før. Kinosjefen i Nordkapp, Edelh Ingebrigtsen, sier hun er skremt og sjokkert og etterlyser mer informasjon om eventuelle skadeeffekter av 3D, og vurderer advarsler til kinopublikum. Fagfolk derimot, beroliger i flere av oppslagene med at Julians skjeling antagelig ikke skyldes 3D-filmen, og at fordi tilstanden nå er avdekket, kan den behandles.

http://nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.7878485
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.7879786

Det er en del ting man kan gjøre for å sikre at barn får en best mulig 3D-opplevelse på kinoen (eller hjemme med 3DTV-en):

  • Bestill plass midt i salen eller bakover. Unngå særlig første rad og de ytterste plassene på de første 3-4 radene.
  • Pass på at brillene er rene. Det er de gjerne når de leveres, men etter 10 minutter fingring med brillene før filmstart, kan de være fulle av fingermerker. Ta gjerne med en mikrofiberklut for å tørke av brillene (ikke bruk papir som riper).
  • Hvis det er lukkebriller, sjekk at de virker slik de skal. Sjekk eventuelt også i løpet av filmen.
  • Pass på at barnet ikke lener hodet til siden lenge om gangen. Det blir best 3D når hodet holdes rett.
  • Hvis barnet fikler mye med brillene, eller tar dem av i løpet av filmen, sjekk brillene igjen (eventuelt bytt briller med barnet).
  • Ta av brillene av og til ved ubehag.
  • Ikke bruk brillene før filmen begynner, så 3D-tiden blir kortere. Enkelte 3D-reklamer kan ha ekstrem dybde og gi ekstra belastning.

2D-briller
Passive 2D-briller kan kjøpes på nettet. Dette kan være en greit hvis man vil se 3D-film med andre, men foretrekker å se i 2D selv. http://www.2d-glasses.com (sjekk også amazon og eBay).
Eller man kan lage egne 2D-briller. Video (2:59) NB, lynlim anbefales ikke, siden damp fra limet kan irritere øynene hvis limet ikke er helt tørt! Bruk heller noe annet, for eksempel limpistol: http://www.youtube.com/watch?v=Ua5smxPXy8E&feature=player_embedded

Du kan også bruke to-spillerbriller for Philips eller LG passive 3DTV-er. Disse selges i enkelte TV-butikker.

Er S3D farlig?
Dette med at S3D er ubehagelig eller skal være direkte farlig, er et tema som kommer opp fra tid til annen, men ofte er slike påstander dårlig begrunnet. Heldigvis kommer det også stadig mer nøktern og faglig basert informasjon rundt disse problemstillingene. Her er noen lenker til noen artikler som belyser dette på flere måter:

Førsteamanuensis Trine Langaas og høgskolelektor Ellen Svarverud ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud sier til barnevakten.no at 3D ikke er påvist skadelig. Men 3D kan bidra til å avdekke synsfeil tidligere.
http://www.barnevakten.no/3d-ikke-paavist-skadelig/  

Mange barn får ikke testet synet: http://fil.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/vestfold/1.7002178  
http://www.op.no/Innenriks/helse/article5212407.ece

Testes samsyn under synstester? –  Do Eye Exams Really Test Your Vision? http://www.psychologytoday.com/blog/eyes-the-brain/201109/do-eye-exams-really-test-your-vision

Professor i nevrobiologi, Susan Barry, har selv opplevd å bli plassert i egen klasse for barn med lærevansker på grunn av dårlig samsyn: Why Can’t My Child Read? http://www.psychologytoday.com/blog/eyes-the-brain/200906/why-cant-my-child-read  

Susan Barry fikk samsyn i en alder av 48 år, til tross for at det lenge har vært en utbredt holdning blant fagfolk at dette ikke er mulig å utvikle etter to-årsalderen. Hun har skrevet boka «Fixing my gaze» og har reist mye rundt med et foredrag om sitt møte med øyeleger og optikere, og om hvordan verden fikk mer dybde etter øyetrening. Her et utdrag av foredraget (ca. 24 min):
Susan Barry, author of FIXING MY GAZE – Part 1 (6:39): http://www.youtube.com/watch?v=aUzJogvB0Hc  
Susan Barry, author of FIXING MY GAZE – Part 2 (7:58): http://www.youtube.com/watch?v=CP8SsUl5wb0  
Susan Barry, author of FIXING MY GAZE – Part 3 (9:17):  http://www.youtube.com/watch?v=_c010cP8sKo

Eli, 11 år, forteller om hvordan dårlig samsyn påvirket hverdagen hans i situasjoner som lesing og base ball.: http://www.covd.org/Home/3DStereoVision/ElisStory/tabid/259/Default.aspx

American Optometric Association (AOA) og 3D@home consortium har laget en nettside om “3D vision and eye health”: http://www.3deyehealth.org/index.html  

, , , , ,

  1. Ingen kommentarer enda.
(Vil være skjult)